Opvoed TIPS

Bench training met stro.

 

Een bijzondere maar zeer goed werkende tip voor pups en volwassen honden die moeite hebben met het alleen blijven in een bench. Gebruik hiervoor bij voorkeur een dichte kunststof bench. Honden liggen van naturen graag in een 'hol'. Ze draaien voor ze gaan liggen graag rondjes, dit noemen ze 'nestelgedrag'.

 

Om dit na te bootsen vul je de bench met een behoorlijke portie STRO, zeker tot op schouderhoogte van de hond maar meer is beter. Door het stro gaat de hond lekker draaien, schuiven en woelen tot hij comfortabel ligt. Het stro drukt om zijn lijf heen hetgeen een veilig gevoel geeft. Uit ervaring is gebleken dat zelfs hele angstige en paniekerige honden hier heel rustig door worden. Het proberen waard! Hou dit zeker een paar maanden vol en bouw het dan heel langzaam af. I.p.v. stro zou je ook lange stroken gescheurd krantenpapier kunnen gebruiken maar ook dan, heel goed vol pakken.

 

 

De trainingsdiscs.

 

De training discs zijn een handig en doeltreffend hulpmiddel om ongewenst gedrag te stoppen bij de hond. Uiteraard is het beter om ongewenst gedrag te voorkomen, doch dit is niet altijd mogelijk.

De discs zijn een aantal metalen schijfjes die een naar geluid maken. De hond ervaart een onlustgevoel en zal het gedrag waar hij mee bezig was stoppen en de situatie uit de weg gaan. Het voordeel van de discs is dat je niet boos hoeft te worden op de hond, je kunt zonder een enkel commando of gebaar of zelfs schreeuwen de hond duidelijk maken dat je niet blij bent met zijn verkeerde gedrag op dat moment.

 

De discs worden als volgt aangeleerd:

 

Je geeft de hond eerst een paar voertjes uit de had, je mag daarbij "pak maar" zeggen. Na 4-5 stukjes leg je een voertje op de grond. Zodra de hond dat wil pakken gooi je de discs naast de hond op de grond. De hond schrikt en zal weggaan. (sommige honden schrikken de 1e keer niet of heel even en gaan niet weg). Deze procedure herhaal je een paar keer, tot je merkt dat de hond op het rammelen reageert door weg te gaan. 

 

De discs kunnen voor de volgende problemen gebruikt worden:

 

- blaffen bij de voordeur
- hinderlijk opspringen
- de kat najagen
- andere kleine huisdieren lastig vallen
- stelen van tafel / aanrecht / bedelen
- iets wat de hond gepikt heeft niet willen loslaten (dus niet gebruiken bij het apporteren!)
- drijven, najagen of aanblaffen van auto's (vooral bij Border Collies een groot probleem)
- te wild spelen door honden onderling in eigen roedel

 

Goed gedrag binnenkomst bezoek.

 

In onderstaand filmpje is een hele goede manier te zien hoe je de hond kunt trainen dat hij zich beleefd moet gedragen als er bezoek binnenkomt.

 

Om de hond dit te leren maak je gebruik van een extra riem/lijn die je in de nabijheid van de deur vastmaakt zodat je de hond gedurende de training daaraan vast kunt leggen.

 

Instrueer ook je bezoek dat ze de hond in eerste instantie moeten negeren! En wees daar heel duidelijk in. Hang ook een briefje aan voor en achterdeur dat je de hond aan het trainen bent!! Zonder hulp gaat het niet! Oefen dit apart en zet situaties in scene, het heeft namelijk geen zin om te wachten tot er toevallig iemand voorbij komt. Schakel hulp in van familie, vrienden en buren :-)